De Sint-Pieter - Reisverslag uit Rome, Italië van Thijs Post - WaarBenJij.nu De Sint-Pieter - Reisverslag uit Rome, Italië van Thijs Post - WaarBenJij.nu

De Sint-Pieter

Door: Teis91

Blijf op de hoogte en volg Thijs

27 Februari 2015 | Italië, Rome

Vandaag was de dag dat ik de Sint-Pieter basiliek zou gaan bezoeken. Ik werd vrij vroeg wakker, maar bleef nog even liggen omdat ik toch de hele dag had en ik in principe alleen de Sint-Pieter écht wilde bezoeken. We waren vrijdag al met z'n allen in Vaticaanstad geweest, maar toen was de rij voor de Sint-Pieter zo ongelofelijk groot dat we alleen het museum hebben bekeken.

Op weg naar Vaticaanstad werd me al meerdere malen een tour aangeboden waarbij je de rij zou kunnen overslaan. Door de aanbieders werd gezegd dat de wachttijd momenteel meer dan drie uur bedroeg. Toen ik aankwam op het Sint-Pieterplein geloofde ik dat meteen, want de rij liep om het hele plein heen. Toch besloot ik in de rij te gaan staan omdat ik de Sint-Pieter erg graag wilde zien en ik toch alle tijd had. Uiteindelijk bedroeg de wachttijd 'slechts' een uur en stond ik bijna continu in een heerlijk zonnetje te wachten (het was vandaag zo'n 22 graden). Daarnaast kon ik vanuit de rij het prachtige plein en de prachtige basiliek bewonderen.

Eenmaal in de basiliek ben ik als eerste omhoog gegaan, de toren in. Tegen betaling van €5 mag je omhoog, voor €2 extra kan je met de lift. De entree voor de basiliek is overigens gratis. Ik koos ervoor om de trap te nemen, eenmaal boven zag ik andere mensen totaal buiten adem zijn, maar bij mij viel het wel mee. Toch nog ergens nuttig voor, zo'n marathon training. Bovenaan de trap aangekomen sta je bovenin de koepel van de basiliek. Van hieruit kan je dus heel mooi de koepel zien en de basiliek onder je. Een prachtig gezicht, zeker de moeite van de €5 waard. Als je doorloopt en nog wat trappen extra neemt, kom je helemaal bovenop. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over heel Rome, maar vooral over het Vaticaan. Het plein en de tuinen zie je vanaf deze hoogte heel goed liggen en het is een prachtig gezicht.

Eenmaal uitgekeken op het uitzicht heb ik weer de trappen naar beneden genomen (meer dan 500 traptreden) om de basiliek van binnen te bekijken. En ook van binnen is het een prachtig gebouw. Zoveel schilderijen, beelden en andere kunstwerken dat je echt je ogen uitkijkt. Er is zoveel moois te zien dat het onmogelijk is om hier dingen te omschrijven, je moet het echt zelf zien. Hoogtepunt was voor mij de graftombe van Petrus, hier was het dan ook het drukst. Helaas zijn m'n foto's van binnen allemaal mislukt. Toen ik naar buiten liep was ik net een foto aan het maken van de Zwitserse garde toen er een of andere hoge priester voorbij kwam lopen. De Zwitserse garde groette deze priester door het slaan van hun 'stok' op de grond. Leuk dat ik dit toevallig even mee pikte.

Het was inmiddels 13.30 en aangezien ik pas om 20.30 vloog, had ik nog alle tijd om wat andere dingen te bekijken. Dus besloot ik door te lopen naar de Janiculum heuvel. Hierover had ik in een reisgidsje gelezen dat je vanaf hier een heel mooi uitzicht had over Rome. En dat bleek te kloppen. Na een behoorlijk eind heuvel op lopen vanuit Vaticaanstad kwam ik bovenop de heuvel aan, vanwaar ik inderdaad een prachtig overzicht en uitzicht op Rome had. Ik heb wat foto's van het uitzicht toegevoegd. Er stond hier ook een soort snackkar waar ik een tosti haalde en een flesje cola om met dit prachtige uitzicht te kunnen lunchen.

Nadat ik mijn lunch verorberd had wilde ik nog even het Isola Tiberina bezichtigen (Tibereiland). Dit is een langwerpig eiland dat in de Tiber ligt. Het is een klein eilandje, wat verbonden is met het vaste land door twee bruggen.

"Volgens een legende is het Tibereiland ontstaan nadat de laatste koning van Rome, Tarquinius Superbus in 510 v.Chr., werd verdreven. De boze Romeinen verzamelden het graan van de velden van de Etruskische koning, de Campus Martius, en gooiden dit in de Tiber. Dit spoelde niet weg maar bleef liggen en vormde zo de fundering van het eiland. Een andere versie van het verhaal vertelt dat het lichaam van de koning zelf in de rivier werd gegooid. Aan zijn lijk zette zich slib en klei vast zo ontstond het eiland.Wegens deze duistere achtergrond werd het eiland beschouwd als een slechte plaats. Tot de bouw van de Tempel van Asclepius kwam er bijna niemand en alleen de grootste criminelen werden erheen verbannen." (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tibereiland)

Tegenwoordig is het gewoon een leuk eilandje, met een kerkje erop en een mooi zicht op de Tiber en verschillende bruggen. Ik ben even een rondje gelopen op het eilandje en heb even aan de kade van de Tiber zitten genieten van het zonnetje. Ook hiervan heb ik wat foto's toegevoegd. Toen ik ook dit gezien had werd het tijd om een vroeg diner te houden zodat ik op tijd richting vliegveld kon. Ik heb de laatste pizza van de week genomen bij een pizzeria naast het Colosseum, waar we eerder deze week ook al gegeten hadden.

Vanaf het Colosseum heb ik de metro genomen naar m'n guesthouse, om daar nog even een uurtje m'n telefoon op te kunnen laden en m'n bagage op te halen. Rond 17.00 ben ik vertrokken naar het vliegveld om rond 20.30 het vliegtuig naar Nederland in te stappen. Geland in Nederland was het even wennen aan de temperatuur, van 22 graden vanmiddag naar rond het vriespunt.

Het was een mooie week, genoten van Feyenoord, de stad en m'n vrienden. Ik kijk alweer uit naar m'n volgende reis.